Az intézmény története

Gútán a kulturális élet központja a művelődési központ, amely 1974 óta szolgálja a helyi és a környékbeli lakosságot.A kultúrházat a város központjában az 1965-ös nagy dunai árvíz után kezdték építeni.Az épület 1973-ban felépült, az ünnepélyes átadására 1974. május 8-án került sor. A művelődési központ mellett ebben az épületben kapott helyet a könyvtár is. 1985-ben a művelődési központba integrálódott a Gútai Városi Könyvtár, Gútai Városi Ifjúsági Klub és a Duna Mozi.

Az integráció után az intézmény a Gútai Városi Művelődési Központ elnevezést kapta, amelynek alapítója maga a város. Az intézmény saját jogalanyisággal rendelkező járulékalapú intézmény lett, amely így saját vállalkozásokat is működtethet. 2023-ban az épület felépítésének 50 éves évfordulója és az átadásának közelgő kerek évfordulója kapcsán a város képviselőtestülete elfogadta Halász Béla polgármester és Mayer János intézményigazgató közös javaslatát, amelynek értelmében 2023. november 1-től az intézmény a város híres szülöttének, a számos zenei díjjal, életműdíjjal és Kossuth-díjjal is kitüntetett Adamis Annának a nevét viseli. A gútai lakosság jelentős hányadának a művelődési központ az a térben elérhető közművelődési színtér, ahol a mindennapok kulturális, szabadidős és közösségi igényeinek szükségleteihez a feltételek adottak.

Lehetőség nyílik a közösségi művelődés kihasználására és az alkotókészség kibontakoztatására. Ennek megfelelően a kulturális szolgáltatásokat a város valamennyi szervezete, korosztálya és rétege igénybe veheti. A művelődési központ falai között az elmúlt fél évszázadban megfordult színházak, művészek, zenekarok többezres listáját a teljesség igénye nélkül is hosszasan lehetne sorolni.