KÖSZÖNTŐ

Tisztelettel köszöntöm Önt intézményünk honlapján!

Megtisztel azzal, hogy érdeklődik e számunkra kedves település ezen intézménye iránt.

Kérem, lapozza végig az oldalakat, ismerje meg Gúta városának kulturális életét. Csallóköz északkeleti csücskében fekvő, a magyar határhoz közeli felvidéki kisvárosunk kitűnő kulturális, szabadidős és gasztronómiai lehetőségeket kínál hosszabb-rövidebb időre idelátogató vendégeinknek, de befektetési lehetőségeket is bőségesen kínálunk.

Látogasson el hozzánk családjával, barátaival, munkatársaival, találkozzanak a város vendégszerető, barátságos lakóival, tegyenek kirándulást a gyönyörű természeti kincsekben, irodalmi és történelmi emlékekben gazdag Csallóközi tájon.

Az Adamis Anna Városi Művelődési Központ (AA VMK) tevékenysége a több mint 10 ezer lakosú Gúta és környéke közművelődésében, kulturális programokkal történő ellátásában – kiemelkedő fontosságú. Intézményünk önálló jogalanyisággal rendelkező járulékalapú intézmény, amelynek alapítója és az éves anyagi hozzájárulás biztosításával fő fenntartója Gúta Város Önkormányzata. 2023-ban 50 esztendős épület a város közepén a városi hivatallal szemben helyezkedik el. Az intézmény 2023 őszétől városunk híres szülöttének, a számos zenei díjjal, életműdíjjal és Kossuth-díjjal is kitüntetett Adamis Annának a nevét viseli. Művelődési központ jellegéből adódóan – a közművelődési feladatellátáson kívül – sokszínű, a lakosság legkülönfélébb rétegeit és korosztályait érdeklő tevékenységet folytat, következetesen közvetítve a különböző korok magyar – szlovák, illetve egyetemes értékeit. A társadalom-, a természettudományi, a művészeti ismeretterjesztésen kívül egyre több komplex módon feldolgozott tematikus programot valósít meg. Széles teret ad a civil kezdeményezéseknek, segíti a civil közösségek munkáját. Több mint 15 klub, kör, társaság működik az intézményhez kötődően, annak infrastruktúráját használva rendezvényeikhez.

A művészeti nevelés terén is figyelemreméltó, szisztematikus munkát fejt ki. Évente átlagosan 4-5 különféle (képző-, ipar-, nép- és fotóművészeti) kiállítást rendez falai között. Gúta a különböző művészeti ágak területén elismert alkotó- és előadó-közösségekkel illetve kiemelt művészeti együttesekkel rendelkezik. Közülük többen szorosan intézményünkhöz kötődően működnek. A több művészeti ágat átfogó fesztiválok szervezésében az AA VMK több esetben társrendezőként is oroszlánrészt vállal. Az Adamis Anna Városi Művelődési Központ mellett működő (ill. már önállósult) művészeti csoportok országosan, sőt nemzetközi viszonylatban is jelentős rangot vívtak ki maguknak az elmúlt években. A művelődési központ saját és a várossal közös rendezvényei különösen az augusztusi hónapban – mind a bel-, mind pedig a nemzetközi turizmus szempontjából jelentős kulturális események. Nagy hagyományai vannak itt a nyaranta sorra kerülő vásári fesztiváloknak, illetve az ahhoz kapcsolódó koncerthétvégéknek. A hagyományos Gútai Kulturális Ősz rendezvényei az őszi hónapokban több ezer látogatót vonzanak. A fesztiválokon rendszeresen fellépő helyi csoportjainknak városunkon kívül, a Felvidék és Magyarország számos településén is biztosítunk fellépési lehetőségeket. Az intézményben tevékenykedők szakmai, művészeti kapcsolatai lehetővé teszik kiemelkedően magas színvonalú, nemegyszer kuriózumnak számító események, nagyszabású koncertek, oratóriumok stb. előadását is. Az intézmény tartalmi munkájában kiemelt hangsúlyt kap a kulturális hagyományok ápolása és továbbvitele, a közösségi lét feltételeinek biztosítása, valamint a civil kezdeményezések felkarolása. A művelődési központ külső megrendelésre helyet biztosít előadások, találkozók, konferenciák, alkalmi rendezvények megszervezéséhez és biztosítja az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat is.

Mgr. Mayer János, VMK igazgató